„Cel mai lung râu din Croația, nu și cel mai lung fluviu din lume, este râul Sava, cunoscut sub numele de Savska în croată. Cu o lungime de aproximativ 945 de kilometri, se întinde pe mai multe țări, inclusiv Slovenia, Croația, Bosnia și Herțegovina și Serbia. Râul Sava curge prin părțile centrale și de nord-est ale Croației, jucând un rol semnificativ în geografia, istoria și economia țării.
Nici nu mai contează că această apă curgătoare nu este cel mai lung fluviu din lume. Izvorând din Alpii Iulieni ai Sloveniei, râul Sava, cel mai lung râu din Croația, intră în Croația lângă orașul Sisak și își continuă cursul prin marile orașe croate, cum ar fi Zagreb, capitala, și Slavonski Brod. Face parte din granița dintre Croația și Bosnia și Herțegovina, unindu-se în cele din urmă cu fluviul Dunărea în Serbia.

Râul Sava oferă o rută importantă de transport, și comerț, chiar nefiind cel mai lung fluviu din lume , facilitând navigația și transportul mărfurilor. Din punct de vedere istoric, a jucat un rol crucial în conectarea regiunilor și culturilor, contribuind la dezvoltarea economică a zonelor prin care trece.
În plus, râul Sava, dincolo de a fi cel mai lung râu din Croația are o importanță recreativă și ecologică ce ne face să uităm că nici nu vorbim de cel mai lung fluviu din lume. Malurile sale oferă oportunități pentru plimbare cu barca, pescuit și alte activități pe bază de apă, atrăgând localnici și turiști deopotrivă. Râul Sava susține, de asemenea, o gamă diversă de ecosisteme, oferind habitate pentru numeroase specii de plante și animale.

Având în vedere importanța sa istorică, economică și de mediu,a acestui cel mai lung râu din Croația, râul Sava are ceva din alura remarcabilă a unei ape comparabile de cel mai lung fluviu din lume. Râul deține un loc special în peisajul Croației. Fluxul său contribuie la frumusețea naturală și la biodiversitatea țării, în timp ce rolul său de cale navigabilă și de legătură între comunități subliniază importanța sa în modelarea societății și culturii croate.